Jak lze využít trvalky s okrasným listem

Při výběru trvalek nás nejčastěji zajímá barva a tvar květin, ale mnohdy zapomínáme na to, že tyto květiny mohou přinášet radost i v době, kdy zrovna nekvětou. Vyzkoušejte využít při tvorbě výsadeb také potenciálu listů. Na výběr máte z četných kultivarů s listy různě zbarvenými i tvarovanými. Dosáhnete tak skvělého efektu, který oceníte během celé sezóny.

Přestože se trvalky nebo dřeviny s okrasnými listy zřejmě nestanou hlavní tématickou náplní celé zahrady, přesto je lze využít jako skvělý prvek zahradu ozvláštňující během období, kdy použité rostliny nekvětou.
Atraktivita listů může ovšem spočívat iv jiných aspektech než jen v jejich sezónním zbarvení. Některé druhy nebe kultivary mají dokonce schopnost olistění přebarvovat.

CELÁ GALERIE 12Některé druhy skornic (Epimedium) raší v bronzové barvě a na jeseň se přebarvují do karmínově červené. Určité kakosty (Geranium) zase barví na jeseň do bronzova a navíc jejich listy výrazně voní, což je další aspekt, který můžete ocenit i například u bylin.
U listů vás pak může zajmout také jejich velikost, tvar nebo dokonce textura. U rodgersií (Rodgersia) můžete obdivovat poměrně rozměrné listy zajímavých tvarů, které zaujmou velikostí. Tyto rostliny se hodí hlavně do prostornějších kompozice. Jemná textura zase kontrastuje s listy s hrubší strukturou. Jemné olistění zaujme například u krásnoočka přeslenitého (Coreopsis verticillata), které svým charakterem výrazně zjemňuje celou trvalkovou kompozice a je tak skvělým partnerem rostlin s listy celistvými.

Čtěte takové:
Osázejte předzahrádku podle babiček
Vlhkomilné druhy trvalek
Nejlepší výběr trvalek pro městskou zahradu
FARBY, KTERÉ NEOMRZÍ
Velmi oblíbenou skupinou trvalek s okrasnými listy jsou ty, které disponují během celé vegetace nevšedním zbarvením. Velkou pozornost na sobě strhávají například kultivary s červenými listy. S tím se můžete setkat například u dlužichy (Heuchera ´Palace Purple´) s listy ve barvě červeného vína nebo u některých kultivarů čechravy čínské (Astilbe chinensis).
S červenou barvou listů ovšem zacházejte opatrně, protože na sobě strhává veškerou pozornost. Tyto kultivary berte sepíše jako doplněk výsadeb, nikoli jako jejich základ. O něco méně dominantně působí druhy s listy panašovanými, tedy takovými, které nesou žluté či bílé znaky.

Wonderful herb and flower garden

Typickými představiteli s panašováním jsou oblíbené bohyšky (Hosta), ale stretnete se s ním iu plamenky laťnaté (Phlox paniculata) či pachysandry (Pachysandra terminalis).
S kultivary s barevnými listy vždy zacházejte opatrně, mnoho barev v jedné kompozice vždy škodí. Panašované a například červenolisté nebo sivolisté trvalky se navzájem poměrně ruší, proto je lepší je kombinovat se zelenolistými kultivary, které jejich účinek mírní a sjednocují.

Exit mobile version